Grote Kerk Schiedam

Adres: Nieuwstraat 36, 3111 JP Schiedam, Nederland (http://www.sintjanskerkschiedam.nl)

De Grote of Sint Janskerk, waarvan de bouw begon in het jaar 1335 en werd voltooid in 1425, is het oudste gebouw van Schiedam, binnen de toenmalige stadsmuren. De laatste restauratie heeft in 2002 en 2003 plaatsgevonden en de kerk domineert het historische stadsbeeld. De Protestantse Gemeente te Schiedam gebruikt de kerk tot op de dag van vandaag voor zijn zondagsdiensten en bijzondere bijeenkomsten. Er zijn bovendien een aantal activiteiten zoals orgelconcerten, gemeentelijke bijeenkomsten en enkele evenementen.

De Stichting beoogt naast het religieuze karakter de kerk voor de samenleving van Schiedam en omgeving structureel een openbaar karakter te geven die past bij het historische en religieuze gebouw. De exploitatie van de kerk is in handen van onze Stichting. Vanaf 2012 worden er culturele activiteiten in de kerk georganiseerd met een jaarlijkse programmering. De gemeente Schiedam, het bedrijfsleven, culturele organisaties en particulieren kunnen evenementen organiseren in de Kerk, mits deze passen in de sfeer en het karakter.

De afgelopen jaren zijn er verbeteringen aan de kerk aangebracht zodat het aantal activiteiten vanaf 2012 sterk vergroot kan worden.